De juiste manier van solliciteren is...

Marlies van Venrooij

er niet. Er is geen recept van activiteiten die je kan volgen en dat je dan ineens BAM!! die baan hebt. Je weet pas hoe je een baan vindt als je er één hebt gevonden. Solliciteren is een vaardigheid die je kan leren en die jij op jouw eigen wijze doet. Solliciteren is dus persoonlijk, iedereen doet het op zijn of haar manier. Er zijn vele manier van solliciteren en het is aan jou om te onderzoeken welke vorm bij jou past. Leer welke vormen van solliciteren er zijn en probeer deze uit. Waar moet je voor opletten?

Valkuil
Als je aan de slag gaat, trap dan niet in de valkuil door te snel te zeggen dat ‘iets niet bij je past’. Als je dat ‘iets’ nog nooit hebt uitgeprobeerd of de fijne kneepjes ervan hebt geleerd, dan weet je ook niet of het bij je past en vooral niet wat het je op kan leveren. Onderzoek alles alvorens
Stap niet in deze valkuil omdat je iets eng vindt of vanuit onwetendheid. Solliciteren kan je leren en er zijn mensen die je daarbij heel goed kunnen helpen. Ga opzoek naar een expert, die je kan helpen om je sollicitatievaardigheden te vergroten.

Ik kan mijzelf niet verkopen
Een voorbeeld van een sollicitatieactiviteit is netwerken. Als ik tijdens mijn coach gesprekken begin over netwerken dan hoor ik vaak dezelfde reactie; ‘ik kan mijzelf niet verkopen’. Bij verder doorvragen komen teksten naar boven als ‘het past niet bij mij’, ‘ik hou niet van opscheppen over mijzelf’ en ‘ik wil niet leuren om een baan’. Op deze manier klinkt netwerken als een commerciële activiteit met eenrichtingsverkeer. Jij stapt op iemand af, je vraagt heb je werk en je zegt ‘ik ben geweldig dus geef mij een baan’. Zo werkt netwerken dus niet.

Als je de sollicitatie activiteit netwerken inzet dan ga je niet vragen om een baan. Netwerken is contact zoeken en verbinding leggen en gaat het om  informatie verzamelen en verstrekken. Je bent je aan het oriënteren op de arbeidsmarkt en daar heb je informatie voor nodig en dat kost tijd. Als er een lead naar een vacature uit komt dan is dat mooi meegenomen.

Het verzamelen van informatie is wel vanzelfsprekend bij een grote aanschaf, als een auto of een huis. Als het gaat om de grote ‘aanschaf’ van een baan, dan laten wij dat vaak achterwege. Juist door informatie te verzamelen krijg je kennis over een bedrijf, de bedrijfscultuur en over functies binnen dat bedrijf.

Wat nog belangrijker is, middels netwerken heb je de mogelijkheid om jezelf als persoon te presenteren. Een nadeel met solliciteren via vacatures is dat je jezelf vaak alleen maar mag presenteren op (digitaal) papier. Je wordt dan beoordeeld op je opleiding en je werkervaring, dat zijn de harde feiten, terwijl, jij als persoon (zachte feiten) niet in de beoordeling wordt meegenomen. Een ander belangrijk voordeel is dat je mogelijk eerder weet hebt van een vacature. Nog steeds wordt een groot gedeelte van de vacatures via-via ingevuld. Bedrijven geven vaak de voorkeur aan de ‘via-via’ methode. Het bespaart hen kosten en tijd, geen advertentiekosten en zij zijn geen tijd en geld kwijt aan het lezen en afwijzen van 300+ sollicitanten.

‘Netwerken is een belangrijke sollicitatie activiteit
als je die laat liggen dan zal je veel missen’

Heb je geen ervaring met netwerken, hieronder wat tips om mee te beginnen.
Maak een overzicht van mensen die jij kent. Gebruik bijvoorbeeld de categorieën

Mensen die ik ken vanNamen                                              
 familie 
 vrienden 
 (oud) collega’s 
 sport 
 hobby’s 
 buren 
 schoolplein 

Vul zelf je categorieën aan. Zet de namen erachter. Schrijf iedereen op die je kent. Maak niet uit hoe goed of hoe slecht je ze kent. Je wilt voor nu eerst je netwerk in kaart brengen.
Realiseer je dat de mensen die jij kent ook weer mensen kennen, die ook weer mensen kennen, et cetera. Als je het op deze manier bekijkt dan heb jij dus een enorm netwerk. Gebruik ook Social Media, zoals LinkedIn, Facebook en Twitter. Wie ken je via deze kanalen?

Warm, lauw, koud
Je netwerk bestaat uit warme, lauwe en koude contacten. Het laat waarschijnlijk weinig te raden over dat je warme contacten mensen zijn die heel goed kent. Bij wie je makkelijk de telefoon pakt om een vraag te stellen. Je lauwe contacten zijn je kennissen, mensen die je wel kent, maar
waar je niet zo makkelijk een persoonlijke vraag aan zal stellen. Je koude contacten zijn de mensen die je niet kent, maar met wie je wel in contact wilt komen. Je doel is om je netwerk uit te breiden, zodat je met zo veel mogelijk mensen in gesprek kan gaan.

Aan de slag
Ga de komende periode van 5 van je warme contacten uitzoeken waar zij werken en wat voor werk zij doen. Neem er de tijd voor. Je mag nu best direct naar de buren rennen, je kan ook wachten totdat je ze weer een keer tegenkomt. Ben je op dit moment actief opzoek naar werk, maak dan op korte termijn met iemand uit je netwerk een concrete afspraak. Vaak denk je wel weet wat voor werk iemand doet, echter als je in gesprek gaat dan zal je zien hoeveel meer informatie je krijgt. Stel vragen als;

  • Hoe ben je aan deze baan gekomen?
  • Wat is het leukste aan je werk?
  • Wat vindt je minder leuk?
  • Welk werk had je hiervoor?
  • Welke vooropleidingen en ervaring heb je nodig voor dit werk?
  • Hoe omschrijf je het bedrijf waar je nu werkt?

Het is puur informatie verzamelen, je zult zien dat 9 van de 10 mensen het leuk vindt om over zijn of haar werk te praten. Op deze manier kijk je of bepaalde werkzaamheden je aanspreken en leer je meer over jouw eigen interesses.

Volgende stap
Als je je wat meer gaat bekwamen in het netwerken, dus in het voeren van gesprekken om informatie in te winnen, dan kan je een volgende stap nemen.

Maak een lijst met bedrijven of organisaties waar jij interesse in hebt. Maak bijvoorbeeld een selectie van bedrijven, omdat de branche je aanspreek of omdat het dicht bij huis is of omdat je daar goede berichten over hebt gehoord. Maak een lijst met 5 bedrijven. Nu wil je op zoek gaan mensen die je kent die daar werkzaam zijn. Waarschijnlijk zijn dit lauwe of koude contacten. Dus iemand die jij niet zo goed of helemaal niet kent. Doe dit door in jouw warme netwerk de vraag te stellen of zij iemand kennen die werkzaam is bij één van deze bedrijven. Je wilt dat iemand jou kan introduceren bij iemand die je niet of nauwelijks kent en vraagt of hij/zij een netwerkgesprek met jouw wil. Is het antwoord ‘ja’, dan moet je aan de bak.

Spannend
Nu wordt het nog spannender. Deze vorm van netwerken vraagt een net iets grondigere voorbereiding. Vraag aan jouw warme contact om het telefoonnummer of het mailadres. Bel of mail diegene met een introductie. ‘Bijvoorbeeld ‘Via .. heb ik jouw naam doorgekregen en ik wil graag een afspraak met jou maken om meer informatie te krijgen over het bedrijf waar jij werkt of het werk dat jij doet’ en dan doe je een voorstel voor een datum. Ter voorbereiding op het gesprek lees je alles over het bedrijf, wat doen zij, waar staan zij voor, kijk wat je aanspreekt, wat wordt er over hen gezegd in de media, wat is jouw mening daarover. En je kijkt of je informatie kan vinden over jouw gesprekspartner, gebruik daarvoor bijvoorbeeld LinkedIn.

Pointer voor een netwerkgesprek

  • Reserveer ongeveer een uur
  • Bedenk hoe jij jezelf wilt introduceren
  • Bedenk welke vragen je wilt stellen
  • Eindig het gesprek met een vraag wat diegene voor jou kan doen

Ga aan de slag met netwerken en laat je niet leiden door je valkuilen. Oefen je gesprekken, geen enkel gesprek is hetzelfde, door het veel te doen voel je je meer op je gemak en zal je zien dat je er bedreven in raakt en dat je een beter beeld krijgt van de arbeidsmarkt en van jezelf.

Zie solliciteren als een project, wees nieuwsgierig, heb durf. Zoek hulp van mensen die verstand hebben van solliciteren. Blijf nieuwe dingen proberen en vooral volhouden.

Solliciteren is aan veranderingen onderhevig. Wat vandaag nog gepast is is morgen weer achterhaald. Een loopbaanadviseur kan je ook alles vertellen over de huidige vorm van solliciteren.

Groet,
Marlies van Venrooij
Zelfstandig loopbaanadviseur. Iedereen kan en mag regie nemen over zijn of haar loopbaan. Met mijn blogs wil ik hier een bijdrage aan leveren. Inhoud van mijn blogs gaat over solliciteren en de arbeidsmarkt. Ik verwerk deze informatie ook in mijn (online) trainingen kijk op www.deloopbaanacademie.nl

Sluit Menu
×
×

Winkelmand