Harry nam er geen genoegen mee en ging aan de slag
Harry nam er geen genoegen mee en ging aan de slag
Marlies van Venrooij
Wat Harry doet kan jij ook (als je dat dan ook zou willen)
Voor een online platform stel ik regelmatig mijn tijd beschikbaar om vragen te beantwoorden over solliciteren of een volgende stap in de loopbaan.
Vaak is een kort antwoord genoeg om dat zetje in de goede richting te geven of dat ‘o ja’ inzicht, waardoor mensen weer weten wat ze moeten gaan doen om de zoektocht voort te zetten naar het werk dat zij willen.
Helaas is niet altijd een kort antwoord voldoende. Soms is er meer nodig. Zo kreeg ik recent de volgende vraag van iemand laten wij hem Harry noemen ‘ik ben opzoek naar hoe ik mijn loopbaan het beste voort kan zetten?’ Dit was duidelijk een vraag waar meer voor nodig was dan een kort antwoord. Het was een vraag waar ik ook heel erg blij van werd. Het was duidelijk dat Harry opzoek was naar een manier waarop hij zelf regie kon gaan nemen op zijn loopbaan.
Regie nemen over je loopbaan gaat niet over nu solliciteren, maar over vooruitkijken en kunnen anticiperen op veranderingen, zodat jij aan het werk blijft en bij voorkeur werk doet wat echt bij je past.
Er kan veel veranderen
Ooit heb je afspraken gemaakt over het werk dat je zou gaan doen, het aantal uren dat je zou gaan werken, de vakantiedagen en over het salaris dat daartegenover zou gaan staan. Deze afspraken worden gemaakt op moment X, misschien wel lang geleden.
Daarna kunnen zaken op het werk in grote of kleine mate veranderen. Zo kan de werkgever een andere manier van werken introduceren die niet bij je past. Het takkenpakket waar jij ooit ‘ja’ tegen hebt gezegd kan worden gewijzigd. Of misschien stopt de werkgever wel helemaal met het aanbieden van werk en krijg je door een reorganisatie ontslag.
Het kan ook zijn dat er dingen bij jou zelf veranderen. Misschien raak je wel uitgekeken op je werk, passen de afgesproken werkuren niet meer bij je privéomstandigheden of staat het salaris je na een aantal jaren niet meer aan.
Bij Harry ging het om ontevredenheid over zijn takenpakket. Hij zat regelmatig met zijn werkgever om tafel en vroeg of hij wat meer variatie in zijn werk kon krijgen. Keer op keer werd dat beloofd. Er zou op korte termijn ander werk zijn kant op worden geschoven. Harry verloor zijn vertrouwen toen hij zijn collega’s wel leuke klussen zag oppakken en hij telkens werd gepasseerd.
Je moet al zoveel en je hebt toch een baan!
Als je wacht totdat je je moe en nauwelijks gemotiveerd naar je werk moet slepen, of totdat je werkgever besluit dat jij met jouw vaardigheden en kwaliteiten niet meer past in het bedrijf, dan ben je te laat. Je zit dan al vaak in een negatieve spiraal, laag in je energie en je bent niet meer op je best. Alles wat je dan wilt gaan optuigen om ander werk te vinden, kost je veel meer tijd en energie.
Ook Harry gaf toe dat hij had zitten twijfelen of hij zich nu wel of niet moest gaan oriënteren op ander werk. Hij wist nu wat hij had en dat was ook wel vertrouwd. Gelukkig nam hij geen genoegen met zijn onvrede en nam hij zijn gevoel serieus. Hij wilde leren hoe hij zelfstandig vorm kan geven aan zijn loopbaan. Harry is gestart met een complete loopbaanorïentatietraject. Dit vraagt aardig wat van zijn tijd. Dat geeft hij ook aan. Aan de andere kant wordt hij er ook erg blij van, omdat hij nieuwe mogelijkheden gaat zien.
Als je nu nog niet zeker weet of jij wel of niet op de juiste plek zit, doe dan de onderstaande oefening. Het kost je niet veel tijd en het geeft je inzicht of er op termijn iets moet gaan veranderen.
Wat kun je nu al doen?
Je kunt jaarlijks – noem het een loopbaan-APK, een ‘pas op de plaats’ of een ‘reflectiemoment’ – je werk onder de loep nemen. Het kost niet zo veel tijd en het zal je veel opleveren.
Net als bij de APK van een auto check je jaarlijks de vitale onderdelen van je werk. Het zijn er zes. De 5-W’s en de 1-H. Beantwoord de volgende vragen met ja of nee en beschrijf de waarom.
1 Past wat ik doe nog bij wat ik wil? Denk hierbij aan de inhoud van je werk.
2 Past met wie ik werk nog bij wat ik wil? Denk hierbij je collega’s en klanten.
3 Past hoe ik werk nog bij wat ik wil? Denk hierbij aan samenwerken en werkvorm.
4 Past waar ik werk nog bij wat ik wil? Denk hierbij aan de locatie en het soort bedrijf.
5 Past waarom ik werk nog bij wat ik wil? Denk hierbij aan je motivatie, bijvoorbeeld geld of bijdrage leveren.
6 Past wanneer ik werk nog bij wat ik wil? Denk hierbij aan werktijden en dagen.
Word wakker
Het gaat erom dat je wakker wordt. Je ervan bewust wordt dat er een dreigende mismatch kan ontstaan tussen jou en je werk of tussen jou en je werkgever. Door je bewust te zijn van de ontwikkelingen op het werk bij het bedrijf en de veranderingen in jouw persoonlijke omstandigheden zal jij je eerder bewust zijn dat er wat moet veranderen.
Heb jij het idee dat er bij jou wat moet veranderen ten aanzien van je werk en wil je met mij een vrijblijvend gesprek om te leren wat je kan doen? klik dan hier.
Ik ben Marlies van Venrooij, loopbaancoach, trainer, auteur en op- en inrichter van De Loopbaan Academie. Het is mijn missie om 50% van de werkende Nederlanders hun eigen loopbaancoach te laten worden. Doe jij ook mee?