Waarom ga jij nu niet op zoek naar ander werk, terwijl je dat wel graag zou willen?

Marlies van Venrooij

Zo een lekkere lange titel voor een probleem waar volgens mij best wel veel mensen last van hebben. Je hebt nu werk, maar eigenlijk wil je wel wat anders. En toch onderneem je geen actie om te onderzoeken wat ‘dat anders’ dan is en waar je dat kan halen. Kortom je blijft zitten waar je zit, terwijl je wel wat anders zou willen.

Herken je je hierin lees dan verder. Ik ga uitleg geven waar dit aan kan liggen en wat je kan helpen.

DUST

De reden waarom je dingen uitstelt is samen te vatten in het DUST model van Graham Allcott, hij is productivity ninja. DUST staat voor Difficult, Unclear, Scary en Tedious.

Difficult is iets uitstellen, omdat het in jouw ogen op dit moment te moeilijk is, je er op dit moment niet het zelfvertrouwen voor hebt of dat je er nog niet de juiste vaardigheden voor hebt. In het geval van zoeken naar ander werk, kan het zijn dat je niet weet hoe je een sollicitatiebrief kan schrijven, hoe je een netwerkgesprek of een sollicitatiegesprek kan voeren. Misschien kan je het wel, maar mis je op dit moment het zelfvertrouwen om het te gaan doen.

Unclear is iets uitstellen, omdat het nog niet duidelijk is wat je kan doen om ander werk te vinden. Moet je nu vacatures gaan zoeken en waar zoek je die dan? Moet je netwerkgesprekken gaan voeren en met wie dan? Moet ik nu mijn baan al opzeggen om echt alle tijd te hebben. Hoe kom ik nu aan ander werk? Hoe weet ik nu welk werk bij mij past?

Scary gaat om uitstellen, omdat het te eng is. Dit is een belangrijke reden waarom mensen zich niet gaan oriënteren op ander werk. Te eng en dus doe je het niet. Straks maak je een grote fout door je baan op te zeggen, bevalt dat andere je toch ook niet en heb je een nog groter probleem.

Tedious gaat om uitstellen, omdat iets saai is. Saaie klussen, zoals de afwas doen, vaatwasser uitruimen, de was opvouwen. Als het gaat om ander werk zoeken, dan kan je in een modus raken dat je het zoveelste netwerkgesprek gaat voeren of weer een brief gaat schrijven, boring.

Wat kan je doen?

In elk geval heldere kleine stapjes te nemen. Dit helpt je om zaken die moeilijk zijn te vereenvoudigen. Om duidelijkheid te scheppen en om het minder eng te laten zijn.

  • Om te weten wat je graag zou willen kan je je hele cv evalueren, dus je hele werkende leven. Wat was leuk om te doen, wat was minder leuk. Met wat voor soort mensen heb jij altijd prettig samen gewerkt en welke niet. Op welke manier heb jij prettig je werk kunnen doen en op welke manier niet?
  • Zoek naar vacature om te kijken wat voor soort banen er op dit moment zijn. Kijk wat voor werkervaring en opleidingskwalificaties je nu nodig hebt voor dit werk. Leer op deze manier jouw arbeidsmarkt kennen.
  • Maak een overzicht van mensen die jou kunnen helpen. Die je iets kunnen leren op het gebied van vacatures zoeken, sollicitatiebrieven schrijven, netwerk- of sollicitatiegesprekken voeren. Met je mee kunnen denken wat je nog meer voor werk zou kunnen doen.
  • Werk aan je mindset. Maak een overzicht waarom je weg wilt uit je huidige situatie. Je wilt echt het ongemak van deze baan, dit werk, deze werkomstandigheden ervaren. Je gaat bewust de ‘pijn’ op zoeken als motivator om jouw wens naar ander werk serieus te nemen.
  • Zoek iemand met wie je je ervaringen kan delen, die je advies kan geven, voor je kan applaudisseren als je iets spannends hebt gedaan. Die met je mee kan balen als iets niet helemaal gelukt is.
  • Als het gaat om saai, maak dan eens een video sollicitatie in plaats van dat je een sollicitatiebrief schrijft.
  • Denk aan het hogere doel!!! Het gaat om jouw werkplezier.

Om focus te houden op je werk en je loopbaan kan je nog tot 20 augustus gebruik maken van de training ‘jouwnextstep2020’. Deze training kan je volgen via Instagram. Je krijgt dan 30 dagen lang een opdracht, een tip of een instructievideo. Op deze manier heb je 30 dagen lang focus op je werk en je loopbaan. Voor meer informatie klik hier

Mijn naam is Marlies van Venrooij, ik ben loopbaancoach, hoofdredacteur van LoopbaanVisie en op- en inrichter van De Loopbaan Academie. Eén van mijn missies is om mensen meer zelfvertrouwen te geven in hun zoektocht naar ander werk.

 
Sluit Menu
×
×

Winkelmand